Olen pettynyt siihen, että minun ääneni ei kuulu palavereissa.
Pelkään, että minua pidetään hölmönä tai epäpätevänä.
Olen vihainen siitä, että minua ei arvosteta.
Tunnistatko sinä tämän tarinan? Oletko kenties ollut sen päähenkilönä?
Miksi tätä tapahtuu?
Hiljaisuus on valinta, joka syntyy aiempien negatiivisten kokemusten muovaamana. Se on valinta, jonka teemme suojataksemme itseämme. Pelko epäonnistumisesta, arvostelusta tai syrjinnästä voi saada meidät vaikenemaan. Emme koe olevamme tarpeeksi arvokkaita tai päteviä puhumaan. Valitsemme hiljaisuuden, koska siitä on meille enemmän hyötyä. Tässä tarinassa hiljaisuus ei ole luonteen piirre. Se on valinta silloin, kun meillä olisi jotakin annettavaa.
Viha voi saada puhumaan, mutta väärällä tavalla.
Viha on voimakas tunne ja se voi saada puhumaan. Se kuorruttaa viestin, jolloin viestiä voi olla vaikea käsitellä ja ymmärtää. Viha voi myös johtaa konflikteihin ja väärinymmärryksiin. Harva organisaatio pystyy käsittelemään vihaa, vaikka se oikein käsiteltynä voisi auttaa esimerkiksi pelon hallinnassa.
Mitä me voimme tehdä?
On tärkeää tunnistaa syyt, miksi ihmiset valitsevat olla hiljaa organisaatioissa. Ymmärrys syistä auttaa luomaan ympäristöä, jossa kaikki tuntevat olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi.
Muutamia ideoita hiljaisuuden kesyttämiseen:
- Luo kulttuuri, jossa kuunteleminen on tärkeää.
- Kannusta ihmisiä jakamaan ideoitaan ja näkökulmiaan, vaikka ne olisivatkin erilaisia.
- Ota huomioon erilaiset näkökulmat ja arvot päätöksenteossa.
- Jatka muiden ääneen lausuttuja ajatuksia sen sijaan, että tyrmäisit tai keskeyttäisit niitä.
Haluatko, että organisaatiosi on menestyksekäs? Haluatko, että se on innostava ja innovatiivinen paikka työskennellä? Jos vastasit kyllä, on aika rikkoa hiljaisuus.
Yhdessä voimme luoda ympäristön, jossa kaikkien äänet kuuluvat. Yhdessä voimme kehittää ideoita, jotka muuttavat maailmaa. Luomme organisaation, jossa jokainen voi kukoistaa.
Varaa aika ja jutellaan lisää!